Stap #6: Inleiding WordPress Website
Als je ingelogt op je website kom je terecht op het beheerderspagina van je website. Dat is eigenlijk de achterkant van de website, de plaats waar jij als beheerder de website bouwt. Deze achterkant wordt ook wel ´backend´ genoemd. Ik zal ook wel eens de term administratiegedeelte gebruiken in de cursus.
Goed, als je ingelogd bent kom je terecht op het Dashboard. Het Dashboard is eigenlijk het bureaublad van WordPress, een soort welkomspagina met wat algemene informatie. Aan de linker zijde van je backend vind je allerlei menus die je in en uit kunt klappen door er op te klikken. Er verschijnen dan meerdere onderdelen van dat menu. Hieronder zal ik je een en ander uitleggen over het administratiegedeelte in WordPress.
Berichten
In wordpress kun je met berichten werken en met pagina´s. Hier kun je nieuwe berichten (posts) aanmaken en berichten bewerken. Steeds meer websites werken met een blog. Een blog is dynamischer dan een standaard pagina omdat je steeds nieuwe berichten plaatst op je website. Dat noemen we ook wel posten van berichten. De verzameling van berichten worden in een categorie geplaatst om structuur aan te brengen aan alle berichten.
Met een Weblog of Blog als website spoor je bezoekers aan om je website regelmatig te bezoeken. Je plaatst laten we zeggen eens per week een berichtje met nieuwe nuttige informatie over een onderwero waar je over schrijft. Bezoekers vinden het dan interessant om je site weer opnieuw te bezoeken. Een ander voordeel van berichten is dat je kunt instellen of bezoekers op je berichten kunnen reageren. Je krijgt dan meer interactie met je lezers in plaats van eenrichtingsverkeer op een standaardpagina.
Media
Bij dit menuonderdeel kun je foto´s, video, muziek uploaden, wijzigen, aanvullen etc. Als je een berichtje of pagina maakt kun je vanuit de tekstverwerker ook media uploaden. Je hoeft dan niet de hele tijd te schakelen tussen de onderdelen “pagina´s” (waar je de pagina maakt) en “media” (waar je media upload) terwijl je een berichtje stuurt.
Links
Bij dit gedeelte kun je een lijst aanmaken met links naar andere websites. Op zich merken de bezoekers niks van deze lijst, zolang je ze niet op je webpagina zet. Je kunt met een Widget (zie verder) de lijst op je pagina zetten.
Pagina´s
Naast berichten kun je ook pagina´s maken en bewerken. De meeste thema´s hebben een pagina zo ingesteld dat je op als bezoeker geen reacties achter kunt laten op een gewone pagina. Een pagina wordt bijvoorbeeld gebruikt als contact pagina.
Reacties
Hier kun je de reacties bewerken als mensen een reactie hebben geplaatst op een bericht. Je kunt de binnengekomen berichten goedkeuren, aanpassen of markeren als spam.
Weergave
Bij weergave kun je een ander thema selecteren, of je persoonlijke instellingen van je thema aanpassen. Ook kun je hier widgets activeren of aanpassen. Widgets zijn leuke kleine toevoegingen van je website. Ze komen op elke pagina van je website te staan op een specifiek gedeelte, bijvoorbeeld rechts naast je pagina: de sidebar. Een voorbeeld van een widget zijn de recente berichten die getoond worden rechts op deze pagina.
De meeste thema´s ondersteunen de mogelijkheid om zelf een menu op je website te maken in wordpress. En dat is erg fijn, omdat de wijze waarop WordPress standaard een menu aanmaakt meestal niet overeenkomt met je wensen. Als je verstand van coderen hebt kun je ook de php codes van het thema aanpassen, maar dit is alleen voor professionals weggelegd.
Plugins
Hier kun je plugins activeren en deactiveren. Plugins zijn een soort aanvullende technische modules op je website. Met behulp van deze modules heb je eindeloze mogelijkheden om bijvoorbeeld je website beter te beveiligen, of beter te doen scoren in Google, of je pagina automatisch te backupen etc. Met deze plugins kun je de website erg professioneel maken. Ze zijn onmisbaar voor een WordPress website.
Gebruikers
Waarschijnlijk heb je een gebruiker geïnstalleerd, namelijk die voor je zelf. Als je een andere gebruiker wilt toevoegen aan je site kun je die in dit gedeelte aanmaken of wijzigen.
Extra
Deze tools heb je voorlopig niet nodig, dit is voor gevorderden.
Instellingen
Het woord zegt het al, hier kun je dus van alles instellen voor je website. De instellingen van plugins vind je hier ook vaak terug.
Help!
Heb je een vraag? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Ik zal je dan helpen of misschien zijn er medecursisten die een antwoord hebben op je vraag.
Ben ik iets vergeten toe te voegen? Is een afbeelding niet duidelijk? Laat het me weten door hieronder een berichtje te plaatsen. Je kunt ook contact opnemen met de helpdesk.