Stap #2: Voorbereiding



Als je een website gaat bouwen dan gebruik je veel bestanden. Je zult ongetwijfeld meerdere teksten moeten schrijven en daar horen natuurlijk ook afbeeldingen bij. Het oog wil immers ook wat.

Het is verstandig regelmatig een backup te maken, maar die backups moeten wel ergens opgeslagen worden. Om het allemaal nog een beetje overzichtelijk te houden leg je een logische mappenstructuur aan waar je alle bestanden in opslaat. Dat werkt prettig tijdens het maken van je site en je bestanden zijn ook weer eenvoudig terug te vinden.

Maak daarom een nieuwe map aan met je domeinnaam als titel of kies zelf een makkelijk te onthouden naam. In ons eerdere voorbeeld is dat “Zeilboothurenfriesland”. Vervolgens maak je in die map deze mappenstructuur aan:
een logische mappenstructuur aanleggen website

Maak ook een bestand aan waar je straks alle  inloggegevens in opslaat. Je krijgt met best veel inloggegevens te maken. Ook worden sommige wachtwoorden automatisch gegenereerd en dat is lastig niet te onthouden!

Kies zelf het programma waarmee je prettigst werkt. De een doet het in Excel, de ander in Word en zelfs een eenvoudig txt-bestand (kladblok/wordpad) volstaat. Daar werk ik meestal mee, maar kies voor jezelf.

Het gaat erom dat je alle gebruikersnamen en wachtwoorden opslaat. Noem het bestand “inloggegevens” of iets dergelijks en sla het op in de hoofdmap. Gaandeweg de cursus zullen we dit regelmatig gebruiken om vanuit dit bestand gegevens te kopiëren.

Keuzes voor een design

Om je webpagina een mooi design en layout te geven heb je een aantal mogelijkheden:

1. Maak gebruik van de Websitemaker van mijndomein.nl.

Een goed initiatief voor iemand die een website met name voor zichzelf maakt en het niet belangrijk vindt dat zijn site hoog scoort in de zoekresultaten. Websitemaker is niet voldoende geschikt om optimaal door bijvoorbeeld Google gevonden te worden en trekt daarom minder bezoekers aan. Een website bouwen doe je natuurlijk niet (alleen) voor jezelf, je wilt ook dat andere mensen je pagina vinden.

2. Huur een persoon of bedrijf in die een mooi design op maat voor je maakt.

Dit kost al snel honderden tot duizenden euro´s. Als je er dit soort bedragen voor over hebt is dit een optie, omdat je een ontwerp op maat krijgt. Een nadeel hiervan is dat je website daarna nog geoptimaliseerd moet worden voor zoekmachines, dat kost nog meer geld…(Als je graag een mooie website op maat wilt laten bouwen, dan stuur me maar een mailtje, maar dat is niet de strekking van deze les).

3. Maak gebruik van WordPress om je website te maken en schaf voor slechts enkele tientjes een professioneel thema aan.

Ik adviseer je natuurlijk de laatste optie. WordPress is een CMS systeem.Het staat voor Content Management System. Die naam mag je snel vergeten.

Wat het inhoudt is het volgende: Het is een programma waarmee je zonder kennis van programmeertaal heel eenvoudig een professionele website kunt bouwen en ook nog eens super goed kunt optimaliseren voor zoekmachines als Google. Het mooie is dat je het bouwen van de website zo technisch kunt maken als je zelf wilt. Hou je het liever simpel? Dat kan ook.

Klinkt goed he? Geloof me, dat is het ook! Als je in Word een brief kan typen kun je hiermee ook een website bouwen. Het installeren lijkt in eerste instantie wat werk, maar ik leer je dat allemaal in een eenvoudig stappenplan. En kom je er niet helemaal aan uit dan kun je met je vraag terecht bij onze gratis helpdesk, als je ingeschreven bent tenminste.

Een thema is een onderlegger die de layout van je website bevat, een template is de naam in het Engels. Je website ziet er dan professioneel uit, zodat het voor de bezoekers ook aantrekkelijk is om je website te bezoeken.

Het uiteindelijke resultaat is een website die:

  • Makkelijk te maken is.
  • Er professioneel uit ziet.
  • Weinig geld kost.
  • Eenvoudig te vinden is door Google en bezoekers.
  • Eenvoudig te veranderen is.
  • Eenvoudig te onderhouden is.

Koop een thema

Je hebt voor WordPress een thema, oftewel ‘theme’ nodig. Ik koop tegenwoordig al mijn thema´s bij Themeforest. Door het grote aanbod aan wordpress thema´s zit er altijd wel een geschikte bij. Daarnaast vind ik dat ze de mooiste designs hebben. Het voordeel daarvan is dat je dan grafisch niet meer zo veel hoeft te doen. Omgerekend kost een wp theme zo´n €49,-. Je hebt dan een uniek thema van een goede prijs-kwaliteit verhouding.

banner-koop-thema-voor-website

Als je niks kunt vinden bij themeforest, dan kun je bij deze aanbieders ook prima terecht:

  1. Flexithemes
  2. Elegant Themes
  3. Woothemes

vragen cursus bouwen websiteHelp!

Heb je een vraag? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Ik zal je dan helpen of misschien zijn er medecursisten die een antwoord hebben op je vraag.

Ben ik iets vergeten toe te voegen? Is een afbeelding niet duidelijk? Laat het me weten door hieronder een berichtje te plaatsen. Je kunt ook contact opnemen met de helpdesk.

Ga naar Stap #3: Werken met een ftp Programma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>