Begrippenlijst



In de beginnerscursus “Cursus Website Bouwen” wordt alles in heldere taal uitgelegd. Toch is het niet meer mogelijk om geen enkel begrip meer te gebruiken. Stukje bij beetje wordt er nieuwe term uitgelegd. Op deze pagina kun je ze nog eens nalezen wat ze betekenen. Voor de uitleg is er gekozen voor een eenvoudige uitleg in begrijpelijke taal.

A

Autoresponder: een emailservice van bijvoorbeeld Mailchimp of Aweber waarmee je automatisch mailtjes kunt sturen naar je inschrijvers. Bijvoorbeeld als een inschrijver jarig is.

B

 

C

CMS: de afkorting staat voor Content Management System.

content: alle inhoud van je webpagina, met content worden over het algemeen teksten van je website bedoeld .

CSS / CSS stylesheet:

D

database : Ook wel MySQL database genoemd. Op een database kunnen allerlei teksten opgeslagen worden. Een database is speciaal gemaakt om snel informatie op te roepen, bijvoorbeeld teksten in je website. De teksten worden dus niet opgeslagen op je website, maar op de d

domeinnaam: De naam van je website, bijvoorbeeld bij www.jewebsite.nl is jewebsite.nl de domeinnaam

domeinnaam claimen: een domeinnaam aanschaffen of registreren.

F

ftp-client: wordt ook gebruikt onder de naam ftp programma. Hiermee kun je bestanden van je computer uploaden op de server. Andersom kan ook je kunt bestanden van de server ook weer downloaden op je computer. Dit laatste doe je bijvoorbeeld om je website te updaten.

H

hacken: het inbreken op je website, waarbij meestal gevoelige gegevens gestolen worden. Het kan ook zijn dat de website compleet verandert wordt.

heading: een kopje, bijvoorbeeld kop 1 wordt aangeduid als heading <h1>.

hosting: zie webhosting.

HTML:

O

open source: meestal gaat het over open source software. Het betekent dat de software gratis te gebruiken en te downloaden is. Voorbeelden hiervan zijn het cms systeem WordPress en de ftp client Filezilla.

P

PHP: Zoals er op de wereld verschillende talen bestaan,  zijn er ook verschillende talen (lees scripts)om een website te bouwen. PHP-script of PHP is daar een voorbeeld van. Met PHP kun je dynamischere websites maken dan HTML. Dynamisch wil zeggen dat er meer interactie mogelijk is dan alleen maar een website met afbeeldingen. Een forum is hier een voorbeeld van. Op een HTML pagina wordt alle informatie van de pagina opgeslagen. PHP werkt anders. Een PHP pagina staat vol met codes die informatie van je website ergens anders opvragen bijvoorbeeld uit een database.

R

RGB kleur: een manier om een bepaalde kleur aan te duiden. Dit kleursysteem maakt gebruik van een kleurmenging van rood, groen en blauw.

S

SERP: term voor zoekresultaten van Google

W

webhosting: het huren van ruimte op de server van een bedrijf. Je website wordt op deze server geupload met behulp van een ftp programma.

webmaster: de eigenaar/ beheerder van een website

website updaten: Het is verstandig regelmatig een kopie te maken van je website en database. Als je per ongeluk iets verwijderd of erger nog als iemand je website gehacked heeft heb je altijd een recente kopie om terug te zetten.

WordPress: de naam van het CMS Systeem wat we gebruiken.

Wysiwyg editor: eenvoudige tekstverwerkings modus, de afkorting staat voor Wat You See Is What You Get- editotor en wordt ook wel visual editor genoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>